header logotype

MENY

Kommendator för Johanniterorden i Sverige

Otto Drakenberg

På Riddardagen den 29 maj 2021 valdes Otto Drakenberg till ny kommendator för Johanniterorden i Sverige. Han efterträdde Henric Ankarcrona som lett Orden sedan 2010. Otto Drakenberg är idag 54 år, bor på Lidingö och är gift med Mette, född Mundt. Tillsammans har de barnen Philippa (f 2003) och William (f 2008). 

Otto Drakenberg valdes in Johanniterorden 2008. Han är engagerad i Ordens hjälp- och bidragsverksamhet och är aktiv livräddare inom Johanniterhjälpen, där han agerat livräddare i samband med Lidingöloppet och på fältet i skarpt läge. 

Under sitt yrkesliv har Otto Drakenberg lett ett stort antal företag och organisationer som stått inför stora utmaningar. Där har han genomgående drivits av möjligheten ”att åstadkomma det till synes omöjliga genom kreativt samarbete med andra”. Ett färskt exempel är när han som tillförordnad koncernchef lyckades rädda börsnoterade evenemangskoncernen Moment Group från konkurs under pandemin. Otto har bland annat även varit vd för Carlsberg Sverige och det norska vin- och spritföretaget Arcus Gruppen. Idag är Otto styrelseordförande i ett antal bolag, där Spendrups bryggerier kanske är det mest välkända. 

Otto Drakenberg har en bakgrund som elitidrottare. Som mångårig medlem i fäktlandslaget har han representerat Sverige i flera internationella sammanhang med bland annat en åttondeplats i OS 1988 i Seoul och en fjärdeplats vid VM i Denver 1989. Han var dessutom svensk mästare i värja under fem års tid. Sedan 2017 är han ordförande för Svenska Fäktförbundet.
Han är en aktiv kappseglare med flera framskjutna placeringar i tävlingar som VM i havskappsegling, Round Britain & Ireland Race, Fastnet Race och Gotland Runt.

Som kommendator vill han vidareföra sina föregångares visioner om Orden som en värdefull samhällskraft för trons och för mänsklighetens bästa. I den strävan vill han engagera och aktivera fler riddare på Johanniterordens väg framåt – vikten av Ordens uppgift ska kännas i både hjärta och i själ.

100 ÅR I SVERIGE

Under år 2020 högtidlighålls hundraårsminnet av Johanniterordens återupprättande i Sverige. I en mycket intressant artikel i tidskriften Arte et Marte författad av Henrik Edelstam och Carl-Michael Raab får vi möta personerna som spelade en avgörande roll i återupprättandet av Johanniterorden i Sverige.

Läs hela artikeln som pdf här.

100 år i sverige