Senaste nytt

2017/04/20

Foto: Yanan Li

Queen Silvia Nursing Award delas ut till sjuksköterskestuderande med särskilt intresse för vård av gamla och dementa. Priset initierades av HM Drottningen och administreras av Swedish Care International. På senare år har priset kommit att expandera till Finland och i år för första gången till Polen. Nästa år ska även Tyskland delta. Här får årets vinnare, Saga Wahlström, till vänster om HM Drottningen, motta stipendiumet för sin idé om att skapa en app som fokuserar på språk och kommunikationsstöd. Representanter för Johanniterorden i Sverige deltar aktivt i urvalsarbetet med alla inkomna förslag och inte minst i det avslutande juryarbetet.

 

2017/02/23

En donation till Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens sjukhus för pediatrisk andnings-forskning har gjorts tack vare en insamling till Kommendator Henric Ankarcrona i samband med hans 70-årsdag. Till stipendiemottagare har den vetenskapliga nämnden utsett doktoranden och läkaren David Forsberg, gästforskaren Yuri Shvarev samt psykologen Kristian Bergman.

David Forsberg undersöker hur det kommer sig att vissa spädbarn särskilt de som är för tidigt födda plötsligt slutar andas.

Yuri Shvarev studerar mekanismerna för att förklara varför barn med Prader-Willi syndrom gör andningsuppehåll.

Kristian Bergman undersöker den kognitiva utvecklingen och livskvalitén hos barn med medfödd oförmåga att andas spontant sk Undines förbannelse.

För mer information www.barnforskningen.se/forskning/vara-resultat/ 

 

2017/01/22

Saga Wahlström tilldelas Queen Silvia Nursing Award 2016 för sin idé  om en mobilapplikation som förenklar kommunikation och överkommer språkhinder inom vården. Juryns motivering löd:

”Ett applikationsbaserat språk- och kommunikationsstöd ligger rätt i tiden och möter ett stort behov för alla inom dagens vård och omsorg. Det är en väl genomtänkt idé med en strukturerad lösning som utstrålar kreativitet och nyfikenhet vilket gör Saga till en mycket god förebild och värdig stipendiat.”

Foto: Yanan Li

Saga Wahlström, 23, från Enköping studerar sedan 2 år till sjuksköterska på Mälardalens Högskola i Västerås. Saga kommer att få ta emot en utmärkelse från Hennes Majestät Drottning Silvia under våren 2017 tillsammans med stipendiater från både Finland och Polen. Stipendiumet instiftades med anledning av Drottning Silvias 70-årsdag av Swedish Care International i samarbete med partners, varav Johanniterorden är en. http://www.queensilvianursingaward.se/

 

 

 

 

 

 

2016/12/06

Ögonsjukhuset i Jerusalem, St John Eye Hospital,  grst-john-eyeundades på 1880-talet och är en av den svenska ordens främsta bidragsmottagare. Under 2015 behandlades 120 000 patienter vid de fyra klinikerna och 5 000 större kirurgiska ingrepp utfördes. Förra veckan gästades Stockholm av sjukhusets verkställande direktör Tom Ogilvie-Graham som  bland annat besökte St Eriks ögonsjukhus där ett stort antal åhörare fick ta del av hans berättelse om verksamheten i en av världens mest komplicerade konfliktzoner.

dsc_0671

(Från vänster) Verksamhetschef St Eriks Stefan Seregard, Tom Ogilvie-Graham, John Bender, Richard Kuylenstierna och St Eriks verkställande direktör Anders Boman.

För mer information om St John Eye Hospital, www.stjohneyehospitalgroup.org

 

 

 

2016/09/27

För fjärde året i rad hjärtsäkrade Johanniterhjälpen Lidingöloppet  lördagen den 24 september 2016. 20 JohanniterHjälpare med varsin hjärtstartare  längs banan på 30 kilometer.

 

dsc6

Johanniterordens intendent Richard Kuylenstierna.

 

 

 

 

 

 

 

2016/08/31

Barnhemmet i Peeteli församling i Tallinn har skickat  bilder från sommarens lägerverksamhet, där många av församlingens barn fått bygga hus, paddla kajak, laga mat.
Erik and RagnarIMG_8827 IMG_8908IMG_8567

 

 

IMG_8774

 

 

 

 

 

IMG_8736

 

 

 

 

 

 

 

 

2016/08/17

Volontärer från Sverige, Tyskland, Finland, Nederländerna och Estland fanns på Johanniterlägret i Talu, Estland den sista veckan i juli för att välkomna 17 funktionshindrade estländare. Under en vecka bjöds på en mängd aktiviteter och upplevelser. Besök på Tallinns Zoo, vattenaerobics, ridning,  grillning och en mängd annat. Avslutning med discodans. Lägret finansieras av ordnar/ridderskap i Sverige, Finland, Holland och Tyskland.


DSC_0369 (002)

Ordens intendent Richard Kuylenstierna utbildar samtliga volontärer i första hjälpen. Här med den svenska gruppen. Stort, stort tack till Ebba von Platen, Björn Hallström, Philippa Printzsköld, Martina Lachmann, Björn Hallström och Carl Filip Trolle Hjälte (Fabian Reischauer, tysk volontär, också med på bilden).

 

 

2016/06/09

Barnhemmet i Peeteli församling i Tallinn firar mors dag med uppträdande samt blommor till varje stolt mamma. Barnhemmet är helt beroende av gåvor, bland annat från Johanniterorden i Sverige.

IMG_3992

IMG_4058

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4224

IMG_4234

 

 

 

 

 

 

 

2016/06/02

Vid södra regionens vårmöte den 29 maj var integrationskoordinator Anna och platschef Valentin Nesic inbjudna för att redogöra för verksamheten vid Yddinge Strands Asylboende. Framförallt informerades om de integrationsskapande aktiviteter som sker för att på bästa sätt hjälpa de asylsökande till rätta.

image3

image4

2016/06/01

Drottning Silvia delade den 17 maj ut QSNA, Queen Silvia Nursing Award till Pernilla Rönntoft och Elias Kallio. Detta är ett årligt stipendium som skall bidra till att möta en av framtidens största utmaningar genom att tillhandahålla idéer om kompetens för god och uthållig vård med fokus på äldre. Stipendiumet instiftades med anledning av Drottning Silvias 70-årsdag av Swedish Care International i samarbete med partners, varav Johanniterorden är en.

_YN_2995

_YN_2985

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Yanan Li

2016/06/01

Stockholmsregionen bjöd in till sammankomst den 12 maj där Biskop Johan Dalman ledde en dialog om Johanniterriddarnas ansvar, uppgifter och levnadsregler. Utgångspunkten var innebörden av åtta nyckelord och en Johanniterriddares förhållande till dessa: sanning, heder, rättvisa, djärvhet, mognad, ståndaktighet, ödmjukhet och förtröstan.

3

alla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016/04/15

DSC_0038

 

 

 

 

 

 

 

Indentent Nils Bildt besöker barnhemmet i Peeteli församling i Tallinn. De flesta barnen har ryskt påbrå. Församlingen är helt beroende av gåvor för att kunna bedriva sitt arbete.

 

2016/03/09

IMG_1801

Johanniterriddare hjälper flyktingar!

 

Sedan augusti 2014 driver bröderna Erik och Henrik Thott ett boende för asylsökande (ABT) enligt ett avtal med Migrationsverket. ”Väldigt inspirerande och intressant att få utgöra en viktig del av lösningen för att ta hand om några av alla flyktingar som kommit till Sverige”, säger Erik Thott. Boendet som bedrivs i en fd Hemvärnsgård har anpassats till denna typ av boende och fungerar mycket tillfredställande. Anläggningen, som har plats för 78 boende, är vackert belägen vid Yddingesjön 5 km utanför Svedala i Skåne. Dessa människor får mat och husrum samt ett kristet bemötande under den tid de väntar på svar på sina asylansökningar. 6st anställda tar hand om de boende och cirka ett tjugotal volontärer är varje vecka engagerade i verksamheten. ”Då de flesta, på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider stannar under avsevärd tid, kanske mer än ett år, så är det en stor utmaning att skaffa meningsfull sysselsättning åt så många som möjligt” berättar Erik vidare. De flesta kommer ifrån Irak, Syrien och Afghanistan men även andra nationaliteter är representerade. Många av gästerna är hela familjer men även ensamkommande unga finns bland de boende.

 

 

 

2016/01/10

För tredje året i rad delas Queen Silvia Nursing Award ut, ett stipendium om 50 000 kronor samt ett individuellt internship till en sjuksköterskestudent i Sverige. Louise Axzell från Röda Korsets Högskola har med sin idé om en speciellt utformad duschstol visat hur vård och omsorg av äldre kan förbättras. Priset instiftades med anledning av Drottning Silvias 70-årsdag av Swedish Care International i samarbete med partners, vara Johanniterorden i Sverige är en. Läs mer på queensilvianursingaward.se

 

11807598_10154073206204447_4970428339434339140_o

 

11845082_1100388589989140_1452020933665120858_o

 

 

 

 

 

2015/09/28

Den 1 augusti avslutades årets upplaga av Johanniterlägret för psykiskt funktionshindrade gäster i Talu, Estland. Detta femte lägret i ordningen hade volontärer från ett rekordstort antal länder; Sverige, Tyskland, Finland, Nederländerna, Litauen, Frankrike, Kanada och Estland. Volontärerna gjorde ett strålande jobb med att underhålla gästerna trots att nästan inga av gästerna talade annat än estniska. Lägret är till för att gästerna ska få uppleva roliga aktiviteter som hästridning och zoo-besök men även för att ge gästernas föräldrar ledigt i en vecka.

Extra speciellt var årets läger eftersom det var första gången Sverige fått huvudansvaret att organisera och leda lägret. Johanniterhjälpens Clarence von Rosen blev huvudorganisatör och lägerledare och kunde med hjälp av Johannitide abi Eestis (estniska Johanniterorganisationen) slutföra lägret med framgång. Veckan avslutades med att volontärerna tillbringade en dag i Tallinn med svenska kyrkan i Estlands präst Patrik Göransson.

Stort tack till Johanniterhjälpen och de svenska volontärerna Sean Crafoord, Alexander Hamilton, Björn Hallström och Carl Filip Trolle Hjälte.

 

2015/05/08

Johanniterorden stödjer Johanniterhjälpens insamling till det jordbävningsdrabbade Nepal med 100 000 kr. Tillsammans med bidrag från medlemmar inom både Orden och Hjälpen går alla insamlade medel oavkortat till den tyska systerorganisationen Johanniter-Unfall-Hilfe som har katastrofteam på plats.

 

2015/01/08

Queen Silvia Nursing Award- 2014 års stipendiater utsedda – Emilia Engman och Laura Virtanen. Detta är ett årligt stipendium som skall bidra till att möta en av framtidens största utmaningar genom att tillhandahålla idéer om kompetens för god och uthållig vård med fokus på äldre. Stipendiumet instiftades med anledning av Drottning Silvias 70-årsdag av Swedish Care International i samarbete med partners, varav Johanniterorden är en. Läs mer på www.queensilvianursingaward.se

 

2014/10/14

Stiftelsen Silviahemmet har erhållit 400 000 kr avseende en distansutbildning av fysioterapeuter med inriktning på behandling av demenssjuka. Utbildningen planeras ske i samarbete med Karolinska Institutet.

2014/10/12

Johanniterordens konvent har beslutat stödja Projektet Playground, en tidsbegränsad satsning som vänder sig till socialt utsatta ungdomar i Kapstadens fattiga områden, med 150 000 kr.

 

2014/10/08

Johanniterorden stödjer Johanniterhjälpens insamling bland företag och privatpersoner till stöd för Ebola-epidemins offer i västra Afrika.  100 000 kronor har donerats till kampanjen ”UtmanaEbola”. Alla insamlade medel går oavkortat till Läkare Utan Gränser. Mer information finns på kampanjens hemsida,  klicka här.